Novinky

Retro

15.10.2016

Rubrika Retro - vloženo bylo již 100 RETRO vzpomínek na dobu dávno minulou. Sledovat můžete - RETRO TV.

Starší »

TOPlist



Ptačí rekordy

Rostlinné rekordy planety Země. Zdroj: Wikipedie.

 

Největší, nejrychlejší nelétavý pták a pták s nejdelším krkem:

Pštros dvouprstý (Struthio camelus) je velký nelétavý pták, žijící v Africe. Je jediným žijícím představitelem čeledi pštrosovitých (Struthionidae) a rodu Struthio. Pštrosi jsou zvláštní svým vzhledem, dlouhým krkem a nohama a schopností dosáhnout při běhu rychlosti až 70 km/h. Pštrosi jsou největšími žijícími ptáky světa a jsou chováni po celém světě. Pštros je pták s nejdelším krkem.

Pštros dvouprstý - samec a samice. Autor: Andrew massyn.

Nejrychlejší pták ve vodě:

Tučňák oslí (Pygoscelis papua) se vyskytuje kolem jižního polárního kruhu a je asi tím nejrychlejším tučňákem vůbec. Hnízdí na jižních arktických ostrovech, Kerguelenech, Malvínech a Grahamských ostrovech. V době kdy nehnízdí se vyskytuje až u Nového Zélandu aTasmánie. Převážnou část času tráví ve vodě. Tento druh tučňáka je zároveň nejrychlejším ptákem ve vodě, dokáže na krátkou vzdálenost plavat rychlostí až přes 27 km/h podle Guinessovy knihy zvířat.

Tučňák oslí. Autor: IRP.

Nejrychlejší pták:

Sokol stěhovavý (Falco peregrinus) je kosmopolitně rozšířený sokolovitý dravec. Samice je výrazně větší než samec a může dosahovat až velikosti havrana. Má dlouhá špičatá křídla a krátký ocas, který se ke konci zužuje. Na zbarvení je nejnápadnější charakteristický tmavý „vous“ na bílé tváři. Jeho kořistí jsou převážně ptáci do velikosti kachny. Druh má množství popsaných poddruhů, ale ne všechny jsou uznávány. Různé prameny uvádí 15 – 17, někdy dokonce i 19 poddruhů. Při střemhlavém letu dosahuje podle odhadů konečné rychlosti zhruba 300km/h, když se při sletu na zem nakloní kolmo dolů. Je v podstatě nejrychlejší zvířetem na světě.

Sokol stěhovavý. Autor: Jonathan Lidbeck.

Nejrychleji běhající létající pták:

Kukačka kohoutí (Geococcyx californianus) je velká severoamerická kukačka a společně s kukačkou zemní (G. velox) jediný žijící zástupce rodu Geococcyx. Kukačka kohoutí je zhruba 56 cm dlouhá, váží okolo 300 g a je největší severoamerickou kukačkou. Dokáže vyvinout rychlost až 42km/h. Ve volné přírodě se kukačky dožívají 7-8 let. Téměř nikdy nepije. Všechny tekutiny totiž doplňuje z kořisti kterou tvoří hmyz, plazi, pavouci, štíři a drobní savci. Vyskytuje se hlavně ve státech Kalifornie, Nové Mexiko, Arizona a Texas.

Kukačka kohoutí. Autor: Wilson44691.

Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | admin | registrace | podmínky | mapa stránek | diskuzní fórum